Situering van de Hullebrug

De Hullebrug Hoeve

Gelegen op de scheiding met BEVEL/Nijlen, kortbij de Kruiskensberg-kapel (oude bedevaartplaats), in de streek waar de Brabantse uitbundigheid versmelt met de Kempische ingetogenheid (driehoek Lier, Heist op den Berg, Herentals).

Eertijds was het een woonwijk van hoeves en de Hullebrug-hoeve betekende een centrale plaats als smidse, brouwerij, afspanning, herberg, boerderij, stallingen, overslagplaats en veerpont; in vroegere tijden was er zelfs een watermolen.

Hoog prentkaartgehalte

Hullebrug ligt op grondgebied Itegem, deelgemeente van Heist op den Berg (elke zondagvoormiddag drukbezochte algemene markt, antiek en curiosa) Stroomafwaarts nader je het oude stadje LIER (10km) - het "Lierke-Plezierke" van Pallieter.

In de media

Zeven ondernemers promoten 'Pure Kempen'

KASTERLEE - Zeven ondernemingen uit de Antwerpse Kempen promoten met hun producten de kwaliteiten van de regio. Ze krijgen de titel 'Pure Kempen ondernemer'.

Het merk 'Pure Kempen' zet de kwaliteiten van de Antwerpse Kempen in de kijker. Het landelijke karakter, de gastvrijheid, gastronomie en toerisme zijn enkele van de typische geneugten die onverbrekelijk met deze regio verbonden zijn. De merknaam moet de streek een gezicht geven, een sterke uitstraling die bovendien de lokale tewerkstelling kan stimuleren.

Zeven ondernemers nemen het voortouw om met hun aanbod en hun producten de Antwerpse Kempen te promoten. De eerste twee ondernemers in de sector van het verblijfstoerisme die de titel 'Pure Kempen ondernemer' mochten ontvangen, zijn gastenkamer Hullebrug in Itegem en camping Baalse Hei in Turnhout.

Vijf andere plaatselijke ondernemers sprongen mee in de bres om dit kwaliteitslabel verder te ondersteunen: geitenboerderij Polle in Lichtaart - waar voor de gelegenheid alle ondernemers verzamelden - met geitenkaas, De Wolkenhoeve in Geel met eerlijk varkensvlees, Karel Willekens van Kapittelberg in Herselt met wijn, Guido Mallants in Veerle met Mokapi-koffie en Gunter Roes in Oud-Turnhout met appelsap.

Het initiatief is een Europees 'doelstelling 2'-project en kan rekenen op Europees geld uit het Efro-fonds. 'Pure Kempen ondernemers' hoeven niet beperkt te blijven tot ondernemingen die zich toespitsen op verblijfstoerisme of gastronomie, maar kunnen zich profileren in elke economische sector in de Antwerpse Kempen. Het succes en de uitstraling van plattelandsondernemingen als deze zeven kan alleen maar nog meer bedrijven aansporen om mee op de kar van 'Pure Kempen' te springen.

Bron: Het Nieuwsblad (27 oktober 2010)

Hullebrug op RTV

 

Hullebrug op Eén

Saartje in de Pure Kempen

 

Hullebrug - Gova Meubelen Actie

 

De Geschiedenis van de Hullebrug

Hoe het vroeger was

Door de poort van de Hullebrug-hoeve rijden, betekent ook even deelnemen aan de rijke geschiedenis van deze eeuwenoude hoeve, nabije kastelen en herenhoeves en het roemrijke verleden van de gemeente ITEGEM. Gelegen naast de GROTE NETE heb je vanuit de B&B-kamers zicht op "de rivier"1 die zo belangrijk was voor de bewoners van de streek. De Nete was immers de levensader die wel en wee bepaalde van arm en rijk, van boer en heer, van elk gezin. Er waren overslagplaatsen en overzetdiensten die handel en wandel ten goede kwamen.

De naam Hullebrug slaat zowel op de hoeves als op de brug over de Nete en omliggende landerijen. Ook wel Helleveer genoemd en later Hellebrug, kunnen we de oorsprong eerder bepalen rond Hillebrugh of Hillebroeck, lage weilanden naast heuvel, terp of hoogte (Kruiskensberg). De geschiedenis van Itegem en Hullebrug is nauw verweven. De Heren van Itegem, de kastelen en herenhoeves en de strategische ligging in de Nete-vallei, maakten deze streek belangrijk tot in het verre ommeland.

De eerste sporen van Hullebrug vinden we omstreeks 1312. Later waren de Heren van Itegem eigenaars: Berthout, Gansacker, Van Reynegom, Van Immerseel; vorige eeuw nog Pouppez de Kettenis uit Lier.
Hullebrug vormde dikwijls een verdedigingspunt van vreemde legers die er bivakkerden tijdens de vele bezettingen: Fransen, Pruisen, Oostenrijkers, Hollanders, Duitsers enz. Zo werden de gebouwen van de zusterhoeve Ter Hille zwaar beschadigd bij het opblazen van de brug om terugtrekkende Duitse legers te dwarsen.
Tot +/-1600 was er een watermolen actief, gelegen tussen Hullebrug en Kasteel van Rameyen (waar ooit nog de 2de zoon van Rubens woonde). Anno 2010 vormt Hullebrug een 'kangeroewoning' voor de familie Claes (2 zonen) uit Nijlen, die er - naast haar drukke, zakelijke bezigheden - een 'bed&breakfast' uitbaat, met respect voor authenticiteit, traditie en natuur.

(1) Cas Goossens (erevoorzitter van de VRT-televisie) schreef een boek over zijn dorp Itegem, hoe het vroeger was en vertelt graag over "de rivier" de Nete.

Felix Timmermans

Is een belangrijke auteur in het Nederlandse taalgebied. In 1920 ontving hij de Staatsprijs voor Vlaamse Letterkunde. Werk van hem werd uitgegeven in 26 talen. Zijn geboortestad LIER, aan de samenvloeiing van de GROTE en de KLEINE NETE, heeft hij onsterfelijk gemaakt als een romantisch oord vol levenslust en zachte nostalgie, als de volmaakte versmelting van Brabantse uitbundigheid en Kempische ingetogenheid.
"...waar de kronkelende NETHEN een zilv’ren knoop leggen; waar plots het spekbuikige, overvloedhoornige Brabant zich scheidt van ’t mijmerend, magere Kempenland, daar is het!"

De kamers van onze B&B werden genoemd naar de karakters die in het werk van de Fé figureren : Pallieter & Marieke, Mijnheer Pirroen, Juffrouw Symforosa, Minneke Poes, de Frisine.

Boek een kamer
Kijk snel of uw gewenste kamer beschikbaar is en reserveer deze online.
Boek uw tuinfeest
Uw tuin-, trouw, bedrijfs- of communiefeest in een uniek kader? Laat ons uw wensen weten en wij werken dit voor u uit van A tot Z.
Extra's
Accommodation

17e eeuwse hoeve


Ontbijtruimte


Landelijke omgeving